نگه کن که شهری بزرگ است ری
نشاید که کوبند پیلان به پی
(فردوسی)
شهر باستانی و تاریخی ری از ازمنه دور تا قرن ششم قمری به لحاظ جغرافیایی، سیاسی و اقتصادی در زمره شهرهای مهم ایران و جهان محسوب شده و دارای اعتبار و اشتهار فراوانی بوده است. بسیاری از مورخان بنای اولیه ی این شهر را به (شیث ابن آدم) و گروهی به شاهان اساطیری باستان از جمله به “هوشنگ پیشدادی” فرزند ”کیومرث” و بعضی هم به ”روی” از فرزندان حضرت نوح نسبت داده اند.
ری با پیشینهای ۶ هزار ساله، همزمان با بابل و نینوا بوده و جایگاه ویژه ای در فرآیند های فرهنگی فلات مرکزی ایران در دوران پیش از تاریخ، تاریخی و اسلامی داشته است.
کاوش های باستان شناسان و تحقیقات تاریخی حکایت از آن دارد در عصر پیش از میلاد، مکانهایی چون چشمه علی ری، تپه میل ورامین و قیطریه تهران نقش موثری در شکل گیری نخستین تمدن فلات مرکزی ایران داشته اند.
شهر ری در طول تاریخ اسامی و عناوین متعددی داشته است؛ در اوستا و در کتیبه بیستون کرمانشاه اذری با نام هایی چون”راگو”، “رغه” به معنی محل مقدس و “رگا” یاد شده است.
یونانیان، ری را اورپوس پارتیان ارشکیه و ساسانیان رام اردشیر و رام فیروز می خواندند.
یکی دیگر از نام های ری راز بوده و به همین سبب اهالی آن را رازی خطاب میکردند. که در اوستا راجیش و به ارمنی رازوک آمده است.
شهر ری، یکی از پایتخت های مهم سلسله های اشکانیان، آل بویه و سلجوقیان بوده است.
شهرری دارای آثار و ابنیه تاریخی بسیاری می باشد که بازدید از همه آنها قطعاً در یک روز میسر نمی باشد ، از این روی چند اثر شاخص ری را برگزیده و از آنها خواهیم کرد.
تور یک روزه ری گردی ساعت ۷ صبح از میدان تجریش به جانب کهن دیار ری آغاز خواهد شد. ورود به ری در ابتدا به محوطه باستانی تپه میل آتشکده ساسانی خواهیم رفت. سپس از برج طغرل بازدید خواهیم کرد. این برج بلند آجری، اثری به غایت زیبا و شگفت انگیز عصر سلجوقیان می باشد. مقصد بعدی ما برج نقاره خانه و گنبد اینانج است ، آثار ای پر رمز و راز و سحرانگیز از چشمه علی (چشمه سورن) و نقش برجسته فتحعلی شاه قاجار دیدن خواهیم کرد. بعد از آن جهت صرف ناهار غذاخوری های خوشنام ری می رویم. پایان بخش برنامه ریزی گردی ما زیارت حرم حضرت عبدالعظیم حسنی برگشت و گذاری کوتاه در بازار سنتی ری می باشد. حوالی ساعت ۶ بعد از ظهر از ری تهران باز خواهیم گشت سان تور روی گردی ما نیز به پایان خواهد رسید.